Barokní chrám vybudovaný na místě gotického kostela v letech 1692–1698. Kostel je dílem architekta Martina Allia z Löwentalu. Kolem je hřbitov a přiléhá k němu barokní fara, dílo stejného architekta.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Jiří a sv. Martina stojí uprostřed hřbitova na návrší nad řekou Stěnavou v dolní části obce. Nedaleko kostela, u bývalého mlýna, vede přes řeku dobře zachovalý barokní silniční most.
12.12. 2008

historie

Martínkovice vznikly ve 13. století v souvislosti s benediktýnskou kolonizací Broumovské kotliny za krále Přemysla Otakara I. První zmínka o vsi je z roku 1320. Kostel sv. Jiří a sv. Martina je zmiňován r. 1384 jako farní. Ke gotické stavbě byla v r. 1650 přistavěna věž. Tato věže byla jako jediný prvek staršího kostela použita při stavbě barokního chrámu mezi lety 1692–1698. Martinkovický kostel, jako jediný z té doby na Broumovsku,

popis

V interiéru je hlavní oltář se sochami sv. Vavřince a Štěpána z doby kolem roku 1700. Po vloupání v roce 1992 byly do depozitáře uloženy vzácnější části vybavení, včetně sochy Madony z počátku 15. století, původně patřící k hlavnímu oltáři. Nástropní malby vytvořil F. A. Schaffer.

Náchod  (NA)