Renesanční dům ze 2. poloviny 16. století na starších gotických základech. Cenný svou sgrafitovou výzdobou. Za regenta Jana Mikuláše Reitera z Hornberka r. 1649 spojen se sousedním domem.
sgrafitová fasáda regentského domu
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Renesanční měšťanský dům čp. 39/23 na kroměřížském centrálním Velkém náměstí. Dům, pojmenovaný podle dřívějšího vlastníka – regenta – je ojedinělý svou sgrafitovu výzdobou. Dům se nachází v severní části severozápadní fronty náměstí, v sousedství budovy Muzea Kroměřížska.

historie

Regentský dům na centrálním kroměřížském Velkém náměstí vznikl na starších gotických základech ve 2. polovině 16. století jako měšťanský dům s šenkovním právem I. třídy. Z této doby pocházejí patrně i dochovaná sgrafita fasády, z nichž tématicky je nejzajímavější soud nad povětrnými ženami, medvědář a herec. Před třicetiletou válkou byl majitelem domu šlechtic Adam Kravařský ze Šlejvic, majitel Kvasic a Nových zámků u Bučovic, účastník

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 7.12. 2008