Špitál a kostel sv. Ducha ze 14. stol., doložen r. 1407. Zničen husity 1421, obnoven 1450. Barokně přestavěn r.1689 a r.1735.
© Milan Caha 08/2008
Špitál s kostel sv. Ducha vznikl před broumovskými hradbami již ve 14. století. První písemná zmínka o něm je z roku 1407. Roku 1421 byl vypálen husity, obnoven byl po roce 1450. Barokně byl přestavěn v roce 1689. Nynější podoba pochází z přestavby z doby vlády Otmara Zinkeho z roku 1735.

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 7.12. 2008

popis

Kostel je jednolodní, s pravoúhlým presbytářem a malou sakristií v ose. Severní průčelí kostela je ukončeno trojhranným štítem s volutovými postranicemi. Loď i presbytář jsou zaklenuty valenou klenbou s výsečemi. Vybavení je barokní, oltářní obraz „Seslání sv. Ducha" je od J. Leflera. Kazatelna je rokoková.