Děkanský kostel sv. Petra a Pavla připomínán r. 1258, vvyhořel 1452, obnoven 1456, v r. 1679–82 barokně přestavěn. Zařízení většinou po požáru r. 1757, na oltáři gotická madona ze 14. století.
pohled od severu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kostel byl pravděpodobně založen spolu s městem ve 13. století. Poprvé je zmiňována v listině pražského arcibiskupa Jana III. z roku 1258, ve které uděluje podací právo k městskému kostelu opatu kláštera Martinu I. Původní stavba vyhořela roku 1452. Kostel byl obnoven již za 4 roky, roku 1456. Dominanta kostela – vysoká hranolová věž – pak byla připojena v roce 1477. Do dnešní podoby nechal roku 1682 přestavět kostel broumovský opat Tomáš Sartorius. Další požáry postihly kostel v letech 1757 a 1891. Původní hřbitov kolem kostela byl zrušen roku 1780.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 7.12. 2008

popis

Trojlodní kostel s vysokou hranolovou věží stojí při západní straně bývalých hradeb. Má rozměry 26 x 44 m, věž je čtyřpatrová a má půdorys čtverce. Je zakončena barokní osmihrannou helmicí s lucernou a malou bání. Presbytář je podlouhlý, pravoúhlý, je v něm kaple sv. Antonína Paduánského. V ose presbytáře je šestiboká sakristie. Hlavní oltář je iluzivní, je od J. Hagera z roku 1765, před malovanou částí oltáře je mohutný tabernákl se sochou