Jednoduchá čtvercová kaple, nedaleko železniční zastávky Rymáně. Vedle kaple litinový kříž na paměť padlým v I. světové válce.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi Rymani je v deskách zemských z roku 1603. Ještě v 1. polovině 17. století bylo její jméno Římaně, čili ves Římanova. Kaplička se zvonicí nedaleko vlakové zastávky Rymaně stojí na pozemku dříve patřícímu rodině Vlčkových, hospodářů na statku čp.1. Jedná se o jednoduchou čtvercovou stavbu se stanovou střechou a zvoničkou. Podle Uměleckých památek Čech byla postavena v 19. století, www stránky obce však uvádějí, že byla postavena až v roce 1923 jako památník padlým v I. světové válce. Na jejím místě dříve stával dřevěný kříž s dřevěnou zvoničkou, které jsou zachyceny na druhém vojenském mapování z let 1836–1852.

Praha-západ  (PZ)
    Mníšek pod Brdy