Pátek, 4. prosinec 2020. Svátek slaví Barbora, zítra Jitka
Novogotické mauzoleum vetknuté do severní zdi městského hřbitova věnovalo město poslanci zemského sněmu JUDr. Franzi Schmeykalovi (1826–94). Roku 1945 změněno na pohřebiště vojáků Rudé armády, po roce 1990 symbolický pomník padlým válek 20. století.
Mausoleum se nachází na horním okraji hřbitova nad kostelem Povýšení sv. Kříže.

Mauzoleum JUDr. Franze Schmeykala v České Lípě
    Na severním okraji nového městského hřbitova postavilo město mausoleum doktora Franze Schmeykala, dlouholetého poslance zemského sněmu, kde zarytě bránil domněle ohrožená práva českých Němců. Dva roky po jeho smrti byla dokončena novogotická centrální stavba, krytá kopulí. Roku 1945 se stavba změnila na pohřebiště vojáků Rudé armády (co se stalo s ostatky původního "obyvatele" bůh suď), po roce 1990

Ivan Grisa, 29.11. 2008
    JUDr. Franz Schmeykal (*3. 12. 1826, †5. 4. 1894) byl kontroverzní politik, českolipský rodák, od roku 1861 až do své smrti vlivný poslanec zemského sněmu, kde zarytě bránil domněle ohrožená práva českých Němců. Na severním okraji nového městského hřbitova postavilo město mausoleum doktora Franze Schmeykala. Dva roky po jeho smrti byla dokončena novogotická centrální stavba, krytá kopulí postavená podle návrhu

Vložit do oblíbených
    Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Česká Lípa