Proboštství plaských mnichů vzniklo v tehdejším Lipém kolem roku 1253. V květnu 1426 vypáleno husity, obnoveno snad 1460, v 16. stol. upadalo, obnova po třicetileté válce. Po zrušení mateřského kláštera majetkem Kouniců, od 1922 města. Dnes děkanství.
celkový pohled od východu
Graficke pismenko Bývalé proboštství, dnes děkanství s kostelem svaté Maří Magdalény stojí na levém břehu Ploučnice u mostu v Hrnčířské ulici. Příjezd od silnice I/9 (Praha - Rumburk) buď sjezdem do Seifertovy ulice nebo na velké křižovatce u mostu přes Ploučnici a dále po místních komunikacích. Parkování v okolí bezplatné. Od vlakového a autobusového nádraží na nejkratší spojnici s historickým centrem města, asi 400 m severně.
V kostele bohoslužby denně mimo neděli v 17.30, v neděli v 10.00.

Cisterciácké proboštství s kostelem svaté Maří Magdalény v České Lípě
    Plasští cisterciáci přišli do tehdejšího poddanského města Lipý kolem roku 1253 na pozvání majitelů panství. Roku 1345 v místě doložen špitál cisterciáků z Hradiště nad Jizerou. Za husitských válek roku 1426 vypálen, obnoven snad roku 1460, na přelomu 80. a 90. let 15. století se vrátili řeholníci z Plas. Během 16. století proboštství upadalo, roku 1580 opět vyhořelo. Poté v letech 1582–85 přestavěno, chystanou obnovu za Albrechta z Valdštejna

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, 29.11. 2008

popis

Uzavřený celek drobného jednolodního kostelíka s odsazeným polygonálně uzavřeným presbytářem na jihu a tříkřídlé budovy dnešního děkanství. Uvnitř malé nádvoří. Fasády děkanství z poslední přestavby z roku 1756.