Šlechtický hrad založil ve 13. stol. zřejmě Markvart z Řebříka a pán ze Žerotína. Byl to hrad s trojdílnou dispozicí, s palácem jako obrannou i obytnou stavbou. V 16. stol. byl již pustý. Zachována je přístupová cesta, do skály vytesané příkopy a studna.
Řebřík od silnice
© Prudký Martin, 02/2004
Graficke pismenko Hrad Řebřík, původně středisko nevelkého panství, stával na jižním okraji rozlehlých křivoklátských lesů, na táhlém skalnatém hřbetě, asi 1,5 km severozápadně od vesnice Líšné. Pod ním bývala na západní straně dnes již zaniklá ves Řebřík (Řebříky) s gotickým farním kostelem a na východní straně dvůr. Dodnes se z hradu zachovaly jen dva příkopy, dělící vrchol hřbetu přibližně na třetiny, v severní části bývalé hradní plochy základy zdí, jámy po sklepech, zasypaná studna a v jižní části novodobá zvonice, vystavěná většinou z materiálu někdejších hradních zdí. Středověký Řebřík se skládal ze dvou předhradí a vlastního hradu. V jižní třetině hřbetu ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 28.6. 2005