Kostel sv. Petra a Pavla snad již z konce 12. stol., pravděpodobněji však z prvé čtvrtiny 13. stol., první písemná zmínka z r. 1368. V 15. století přistavěn presbytář se sakristií. Dnešní podoba po úpravách v roce 1902.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Kostel je podle některých pramenů datován již do 12. století, pravděpodobněji ale vznikl v druhé čtvrtině 13. století. Z tohoto období se dochovaly části obvodového zdiva lodi. V 15. století bylo ke straší stavbě dostavěno nové kněžiště, byla doplněna sakristie a boční kaple. Kaple na jižní straně byla přistavěna v baroku. Na konci 19. století proběhla úprava stavby, která měla za cíl „vrátit chrámu starožitný vzhled“. Poslední výrazná úprava proběhla ve 20. století, kdy byla přistavěna předsíň.
Milan Caha (zdroj: Samek Bohumil: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, nakladatelství Academia, Praha 1999), 6.12. 2008

popis

Jednolodní orientovaný kostel, zakončený pětibokým kněžištěm s dvěma postranními kaplemi. Na severu je obdélná sakristie, na jihu byla kaple přistavěna pravděpodobně v roce 1783.

Třebíč  (TR)
    Jinošov