Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Radeč, Lhota pod Radčem

hrad Radeč

Mitrvald, hrad na Radči
Téměř zaniklý hrad, dle archeologických nálezů (Václav Krolmus) spadá jeho existence do 14. stol. V pramenech připomínán již jako pustý hrad; v urbáři r. 1652. Malý hrad patrně nebyl rezidenčním sídlem, ale sloužil jako mocenský opěrný bod.
Vchod do hradu
Všimněte si prolákliny ve skále, je to tesaný vchod.
autor neuveden
Graficke pismenko Na místě kde stával hrad jen cvičené oko znalce nalezne několik místeček naznačující přítomnost opevněného obydlí. I přes to všechno stojí se na ta místa vypravit. Krásná okolní krajina a rozhled ze skály je kouzelný.
28.5. 2002

historie

Písemné prameny k hradu na kopci Radeč mlčí, teprve urbář z roku 1652 jej připomíná jako pustý. Archeologické nálezy jeho existenci kladou do 14. století. Zajímavé je, že na hradě kopal i nestor české archeologie páter Václav Krolmus. Vzhledem k spartánské podobě neměl hrad asi rezidenční funkci, ale snad ochraňoval severní okraj rožmberských držav a okolní naleziště železné rudy. Mohl být refugiem, tedy dočasným opevněným místem.
    Prudký Martin podle Ilustrované encyklopedie českých hradů - T. Durdík, 18.3. 2010

popis

Jádro hradu, zaujímající nevelkou skálu, bylo nejspíš vystavěno především ze dřeva. Pouze nad srázem, na zadním místě skaliska, snad stála nějaká zděná stavba, kterou potvrzují nálezy malty. Od předpolí je odděleno příkopem ve tvaru oblouku, před nímž byl vyházen val.