Hřbitov neznámého stáří, připomínán v souvislostí s činností pohřebního spolku Chevra Kadiša z roku 1865. Přibližně 200 hrobů, mimo jiné i židovských zajatců z I. světové války. Obřadní síň z 30. let 20. stol. Hřbitov je dodnes používán.
nejstarší náhrobky
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Hřbitov leží na západní straně města v Jesenského ulici. Má rozměry 40 x 180 metrů, vchází se na něj trojosou vstupní bránou a dále obřadní síní. Je zde přibližně 200 hrobů s kombinovanými hebrejsko-německými a hebrejsko-slovenskými, ale i hebrejsko-maďarskými nápisy. Náhrobky mají různé formy od jednoduchých stél, až bohatě zdobené secesní náhrobky. Zvláštní skupinu tvoří náhrobky přenesené ze hřbitova v Dolnom Kubíně a skupina jednoduchých vojenských náhrobků, označujících místo posledního odpočinku zajatců ze žilinského zajateckého tábora z doby první světové války. Obřadní síň byla postavena roku 1936 podle projektu architekta Júlia Steina. ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    židovské památky