Zwinger

Dresden/Drážďany
Komplex barokních pavilonů a spojovacích galerií, doplněný novorenesanční obrazárnou nese název podle prostoru mezi hradebními zdmi. Postaven v l. 1710–9 na ploše odstraněného bastionu poblíž zámku. Těžce poškozen bombardováním 1945, obnoven 1945–63.
Korunní brána (Kronentor) a Matematicko-fysikální salon
Graficke pismenko Největší turistické lákadlo Drážďan stojí v sousedství Residenčního zámku. Parkování v celém širším centru města zpoplatněno, příjezd z ČR po D8/A17/A4, křižovatka Dresden Altstadt a dále po místních komunikacích.
Nejbližší stanicí městské železniční rychlodráhy, linky S1 (navazuje v Bad Schandau na mezinárodní osobní vlaky z Děčína) je nádraží Dresden Mitte asi 300 m západně.

Zwinger v Drážďanech
    Pro pořádání dvorských slavností a uschování uměleckých sbírek nechal kurfiřt Friedrich August I. (August Silný) podle projektu Mathaeuse Daniela Poeppelmanna budovat areál pavilonů a spojovacích galerií, který měl vyplnit celý prostor mezi bastionem Luna a levým břehem Labe (dnešní Divadelní náměstí - Theaterplatz). V letech 1710–19 byly postupně postaveny čtyři patrové pavilony s výstavními místnostmi, dva otevřené pavilony, jižní vstupní

popis

Zwinger se skládá ze dvou výrazně odlišných stavebních etap. Barokní část zahrnuje šest pavilonů, bránu a spojovací galerie: v čelech jejich obloukových částí stojí otevřené pavilony Městský (s porcelánovou zvonkohrou) na východě a Hradební (Wallpavilon) na západě, v rozích pak uzavřené pavilony Matematicko-fysikální na jihozápadě, Francouzský na severozápadě, Německý na severovýchodě a Porcelánový na jihovýchodě. Uprostřed jižních galerií stojí

Německo