zámek palác ve Velké zahradě

Grosser Garten (Dresden/Drážďany)
Raně barokní palác z l. 1678–85 uprostřed Velké zahrady (Grosser Garten), po r. 1920 museum, téměř zničen při náletu v únoru 1945. Rekonstrukce začala na poč. 60. let 20. stol. Grosser Garten je největší zelenou plochou zastavěné části Drážďan, součástí je i zoologická a botanická zahrada.
Palác od východu
Graficke pismenko Velká zahrada (Grosser Garten) je největší zelenou plochou zastavěné části Drážďan, leží jihovýchodně od městského centra. Součástí parku je i zoologická a botanická zahrada, po parku jezdí zahradní železnice.
Příjezd autem po dálnici D8/A17, sjezd (Ausfahrt) 3, dále po B 170 do centra města a podle směrovek.
Nejbližší zastávkou železniční rychlodráhy S1 je Dresden Strehlen (asi 400 m od okraje zahrady).
V zahradě lze provozovat různé pohybové aktivity (jízda na kole, bruslích, běh ap.).

historie

Raně barokní palác z l. 1678–85 uprostřed Velké zahrady (Grosser Garten) sloužil jako zázemí dvorských slavností, které se zde konaly. Po r. 1920 museum, téměř zničen při náletu v únoru 1945. Průběžně prováděná rekonstrukce začala již na poč. 60. let 20. stol. Místo konání koncertů, výstav atp.
    Ivan Grisa (doplněno redakcí), 22.11. 2008
    Německo