katedrála Svaté Trojice

Kathedrale Heilige Dreifaltigkeit, Dresden/Drážďany
Po přestupu ke katolictví, nutném pro získání polské koruny, bylo třeba pro dvůr v čistě luterském městě zřídit katolický kostel. Stavba začala roku 1738 podle projektu Gaetana Schiaveriho. Svěcení ještě nehotového chrámu 26. 6. 1751. Po náletu obnoven.
Katedrála od jihu
Graficke pismenko Kostel stojí na labském nábřeží, mezi Residenčním zámkem a řekou. Parkování v celém širším centru města zpoplatněno, příjezd z ČR po D8/A17/A4, křižovatka Dresden Altstadt a dále po místních komunikacích.
Nejbližší stanicí městské železniční rychlodráhy, linky S1 (navazuje v Bad Schandau na mezinárodní osobní vlaky z Děčína) je nádraží Dresden Mitte asi 400 m západně.
Kostel je volně přístupný mimo dobu mší, v poledne vždy asi půlhodinový varhanní minikoncert.

Katolický dvorní kostel/katedrála Svaté Trojice v Drážďanech
    Kurfiřt Friedrich August I., řečený August Silný, přestoupil roku 1697 na katolictví, aby zvýšil své šance na získání polské koruny. Realisticky se snažil o to, aby nepopudil své luteránské saské poddané, zřídil proto pouze katolickou kapli v prostorách zámku (1709). Až roku 1738 pozval z Petrohradu italského architekta Gaetana Schiaveriho a pověřil ho úkolem postavit katolický dvorní kostel. Pro stavbu byl zvolen prostor mezi zámkem a mostem,

Ivan Grisa, dle Jürgen Helfricht, Dresden und seine Kirchen (Drážďany a jejich kostely), 2005, 22.11. 2008

popis

Kostel je v zásadě pětilodní barokní basilikou s chórovým ochozem a rohovými kaplemi, orientovanou k jihozápadu. V čele severovýchodního průčelí stojí 84 m vysoká věž na silně eliptickém půdorysu, díky němuž je její silueta velmi proměnlivá. Největší saský katolický kostel je zvnějšku ozdoben 78 nadživotními sochami světců. Vnitřní boční lodi a chórový ochoz sloužily pro procesí, která tak mohla nerušeně probíhat, aniž by provokovala

Německo