Raně barokní stavba z r.1661 na místě gotického kostela pod bratislavským hradem. Postavit jej nechala vdova po palatínovi Pavlu Pálffym. Po požáru v r. 1945 upravena pro potřeby pravoslavné církve.
pohled od jihu
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Chrám sv. Mikuláše byl postaven roku 1661 ve stylu ranného baroka. Stojí na místě, kde stával gotický kostel pod bratislavským hradem. Stavitelkou kostela byla Františka Khuen, vdova po palatínovi Pavlu Pálffym. Kostel býval filiálním k Dómu sv. Martina, po roce 1945 jej katolická církev předala pravoslavné, která jej po úpravách používá k bohoslužbám dodnes.

popis

Jednoduchá jednolodní stavba. Nad vstupním portálem je v nice socha sv. Mikuláše, pod ní je dvojice erbů manželů Pálffyových. V interiéru je oltář s obrazem sv. Mikuláše. Kazatelna je od Petra Brandenthala.