kostel Panny Marie

Frauenkirche, Dresden/Drážďany
Replika barokního kostela, zničeného v závěru II. světové války. Ten v letech 1727–33 nahradil gotickou stavbu. Zřítil se následkem bombardování v únoru 1945, obnoven 1994–2005. Nejvýraznější dominanta barokních Drážďan.
Kostel od jihozápadu
Jeřáby staví repliky domů v okolí.
Graficke pismenko Kostel stojí uprostřed náměstí Neumarkt (Nový trh) v severní části historického centra Drážďan, Altstadtu (Staré město). V okruhu do 300 m stojí většina nejvýznamnějších památek města (zámek, katolická katedrála, Zwinger, opera). Parkování v celém širším centru města zpoplatněno, příjezd z ČR po D8/A17/A4, křižovatka Dresden Altstadt a dále po místních komunikacích. Nejbližší stanicí městské železniční rychlodráhy, linky S1 (navazuje v Bad Schandau na mezinárodní osobní vlaky z Děčína) je zdejší hlavní nádraží (Dresden Hauptbahnhof) asi 500 m jižně, kde staví i mezistátní vlaky kategorie EC. Kostel je po většinu dne volně přístupný (sklepní ...

Kostel Panny Marie (Frauenkirche) v Drážďanech
    První zmínka o mariánském kostele v novější části středověkých Drážďan pochází z roku 1240. Jednalo se o románskou basiliku z doby kolem roku 1150, která snad nahradila dřevěný kostel, postavený na přelomu 10. a 11. století pro christianisaci zdejšího slovanského kmene Nisanů. Románský kostel nahradil v 15. století pozdně gotický halový plochostropý kostel o rozměrech 25,5 x 23 m. V něm se konala poslední bohoslužba 9. 2. 1727, kdy už se

Ivan Grisa, dle Jürgen Helfricht, Dresden und seine Kirchen (Drážďany a jejich kostely), 2005, 22.11. 2008

popis

Mariánský kostel v Drážďanech je mohutná centrální stavba s prakticky čtvercovou lodí, uzavřenou apsidou, orientovanou k východu. Všechna čtyři nároží lodi tvoří věžice, jedna slouží jako hodinová. Stavba vrcholí trojitou kopulí: spodní vytváří strop lodi (36,65 m nad podlahou), prostřední odlehčuje stavbu a nese přístupovou spirálovou rampu na vrchol stavby. Vrchní kopule je masivní stavba z pískovcových kvádrů o velikém vzepětí, podle svého

Německo