Komenda řádu německých rytířů byla založena r. 1242 a největšího rozkvětu dosáhla ve 13. stol. V průběhu 14. stol. ale začala upadat, r. 1421 byla zničena husitskými vojsky a r. 1510 je uváděna jako pustá. Poslední zbytky zanikly r. 1752.
Místo, kde stávala Komenda řádu německých rytířů.
© Pavel Vítek 10/2008
Graficke pismenko Obec Drobovice leží 3 km jihovýchodně od Čáslavi, při silnici I/38 směrem na Havlíčkův Brod. Bývalá komenda stávala asi 150 m od křižovatky směrem na Tupadly po pravé straně. Po komendě zde však již více než 250 let nejsou žádné stopy.

historie

První písemná zmínka o obci Drobovice pochází z roku 1242, kdy zde byla založena komenda řádu německých rytířů s kostelem Panny Marie. Zakladatelem byl Jan z Polné. Komenda postupně vzkvétala a největšího rozmachu dosáhla koncem 13. století. V průběhu 14. století však začala komenda postupně upadat a roku 1405 již zde nebyl samostatný komtur. Za vlády Václava IV. úpadek pokračoval a poslední ránu komenda utrpěla v roce 1421, kdy byla husitskými