kostel sv. Jana Křtitele

zaniklá komenda johanitů
Barokní kostel sv. Jana Křtitele na půdoryse centrály s kopulí a dvojicí věží. Postaven v letech 1737–1768 dle plánů I. J. Cyraniho z Bolleshausu na místě zbořeného románského kostela a komendy johanitů. Později též klášter františkánů a kolej piaristů.
průčelí kostela sv. Jana Křtitele
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Mohutná barokní centrální stavba kostela sv. Jana Křtitele s výraznou kopulí na kroměřížském Masarykově náměstí poblíž zaniklé Kovářské brány. Průčelí kostela dominuje dvojice věží. Bohatě zdobený barokní interiér. Do interiéru kostela lze nahlédnout skrz mříž v předsíni, která je přes den otevřená. Samotný kostel přístupný pouze v době mší.

historie

Na místě současného barokního kostela sv. Jana Křtitele byla založena někdy před rokem 1238 (první zmínka) komenda řádu johanitů. Během 14. století byl celý areál několikrát přestavován a upravován. Pozdně románský johanitský kostel byl nejstarším kamenným kostelem v Kroměříži. Komenda byla zrušena v roce 1423. Objekty bývalé komendy i s kostelem však nezanikly. Od roku 1606 byli v objektech františkáni. Ty sem přivedl kardinál František z

popis

Barokní stavba sv. Jana Křtitele z let 1737–68 na půdoryse centrály s dvojvěžovým průčelím, které slučuje vlivy rakouské a české barokní architektury.

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)