Na místě starší stavby vznikl v letech 1749–69 velký rokokový kostel s bohatým vnějším dekorem a vnitřním zařízením, bezprostředně následovaný farou zámeckého typu. V současné době prochází rekonstrukcí.
Kostel od západu (z návsi)
Graficke pismenko Libočany stojí u soutoku Ohře a Liboce asi 2 km západně od Žatce. Kostel dominuje jihovýchodní části obce, obklopuje ho zrušený starý hřbitov, na nějž na východě navazuje používaná část. Přes obec prochází silnice II/225 (Žatec - Hradec u Kadaně) a trať 160 (Plzeň - Žatec), na které však momentálně nejezdí v úseku Žatec západ - Podbořany osobní vlaky. Nejbližší funkční železniční stanice je Žatec západ, kam je to při mírně riskantním použití železničního mostu k přechodu Ohře asi 1,5 km.
Parkování v obci není omezeno, nalezeny dvě restaurace (netestováno). Ideální východisko do zajímavé krajiny oharských meandrů (současných i bývalých) pod Nechranickou přehradou (pěšky i na kole).

popis

Jednolodní kostel s mírně odsazeným presbytářem a nízkou sakristií na jeho jižním boku, západní průčelí vrcholí dvojicí hranolových věží s cibulovými báněmi, svírajícími volutový štít. Vnější fasády s bohatou štukovou výzdobou. Interiér sklenut plackami, vyzdoben velkou stropní freskou ve štukovém zrcadle, štukovými pilastry, bohaté zařízení soudobé se stavbou. Jižně od kostela velká fara s poškozenými vnějšími omítkami (původně štukové

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 16.11. 2008

Louny  (LN)