Komplex venkovského kostela a fary, provedený v neobvyklé náročnosti v l. 1735–37 (kostel) a 1754. Mezi oběma stavbami soudobý dynamický trojiční sloup, pozoruhodná vstupní brána na hřbitov z roku 1840. Několik zajímavých náhrobků z 19.–20. století.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Nové Sedlo se nachází severně od silnice II/225 (Žatec - Hradec u Kadaně) a trati 160 (Plzeň - Žatec) na svahu nad bývalým korytem Ohře. Přístup od hlavní silnice asi 1 km severně po silnici III. třídy, vlaky zastavují nejblíže na stanici Žatec západ (asi 5 km východně). Kostel stojí na hraně svahu jižně od centra obce.
V severní části Nového Sedla se nachází zámek z let 1898–1901 s velkým hospodářským dvorem. Naprostá uzavřenost areálu a hustý porost sousedícího parku znemožňuje jeho relevantní vyfotografování, proto nebyl zaveden jako samostatné heslo.

popis

Dvojvěžový jednolodní kostel s mírně odsazeným presbytářem, na nějž se z obou stran připojují nízké přístavky sakristie a oratoře, je zevně členěn bohatou štukovou výzdobou. Interiér je pojat v duchu dynamického baroka se štukovými ornamenty, freskami, sochami a náročným vnitřním zařízením, soudobým se stavbou. Před vstupem do kostela stojí brána na hřbitov, která přes svůj pozdní vznik navazuje na architekturu okolních budov svým složitým

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 16.11. 2008

Louny  (LN)