Jeden ze dvou zachovaných předměstských kostelů středověkého původu v Žatci. Dnešní stavba z konce 15. století, přibližně o 100 let později přestavěna. Velká oprava 1904, od konce 40. let 20. století v majetku pravoslavné církve.
© Milan Caha 02/2015
Graficke pismenko Kostel stojí na západním okraji velké zelené plochy (zčásti původně hřbitova) proti vyústění Klášterní ulice do Tyršovy. Parkování v okolí, Tyršova se přímo napojuje na hlavní příjezd od Prahy a Loun (ulice Pražská). Kostel přístupný během pravidelných bohoslužeb v neděli od 10.00.

popis

Jednolodní bezvěžový kostel s trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným k východu, zaklenutým valenou lunetovou klenbou. Loď plochostropá. Ikonostas pochází ze 17. století, původní oltářní obraz sv. Jakuba v sakristii. Do stěn vetknuty čtyři náhrobníky ze 16. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.11. 2008

Louny  (LN)