Moje místa 0
Ostrožna s jádrem středověkého města byla ohrazena zřejmě v polovině 13. století s návazností na hrad. Velké přestavby hradeb proběhly na přelomu 13. a 14. století, na počátku 15. století a za Jiřího z Poděbrad. V 19. století většina hradeb zbořena.
Žatecké hradby
© Pavel Vítek 08/2006
Graficke pismenko Nejrozsáhlejší pásmo zachovaných hradeb se nachází na západní hraně ostrožny nad Nákladní ulicí. Převážně se jedná o parkánovou zeď a bašty z 60. let 15. století. Starší jsou obě zachované brány: Kněžská u mariánského kostela a Libočanská v ulici Branka. Po hradbách vedou stezky pro pěší s možností posezení na lavičkách.

Městské hradby v Žatci
    Nejstarší středověké opevnění města vzniklo kolem poloviny 13. století. Dochovaly se z něj nečetné zbytky, převážně ve sklepích domů. Na přelomu 13. a 14. století byla postavena nová hlavní hradba s hranolovými věžemi a dvěma branami (Pražská na jihu, Kněžská na severozápadě) a dvěma fortnami (Libočanská na západě, Mlynářská na východě) rovněž ve formě průchozích hranolových věží. Od druhé poloviny 14. století se hradby zesilovaly parkánovou zdí

Ivan Grisa, dle Žatec, Historie/Kultura/Lidé, 2004, 16.11. 2008