Moje místa 0
Stavba ve východní části historického jádra byla postavena v l. 1871–3 podle plánů místního stavitele J. Staňka pro potřeby majetné obce. Roku 1938 uzavřena, od zničení ji uchránila hustá okolní zástavba. Po válce devastace, 2007 obnova pláště.
Graficke pismenko Synagoga stojí ve střední části Dlouhé ulice, z náměstí Svobody nejkratší cesta Jiráskovou ulicí a krátce vlevo. V okolí lze parkovat. Od obou žateckých nádraží je vzdálena necelý kilometr. V současné době nepřístupná.

popis

Synagoga je jednolodní, ukončená obdélným závěrem s půlkruhovou apsidou. Vnitřek zaklenut valenou klenbou s pasy. Hlavní (západní) průčelí v bysantinisujícím stylu, vstupní risalit sevřen dvěma hranolovými věžemi, zakončenými kopulemi. Vnitřní zařízení pravděpodobně zcela zničeno.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.11. 2008