Stavba ve východní části historického jádra byla postavena v l. 1871–3 podle plánů místního stavitele J. Staňka pro potřeby majetné obce. Roku 1938 uzavřena, od zničení ji uchránila hustá okolní zástavba. Po válce devastace, 2007 obnova pláště.
Žatecká synagoga
© Pavel Vítek 08/2006
Graficke pismenko Synagoga stojí ve střední části Dlouhé ulice, z náměstí Svobody nejkratší cesta Jiráskovou ulicí a krátce vlevo. V okolí lze parkovat. Od obou žateckých nádraží je vzdálena necelý kilometr. V současné době nepřístupná.

popis

Synagoga je jednolodní, ukončená obdélným závěrem s půlkruhovou apsidou. Vnitřek zaklenut valenou klenbou s pasy. Hlavní (západní) průčelí v bysantinisujícím stylu, vstupní risalit sevřen dvěma hranolovými věžemi, zakončenými kopulemi. Vnitřní zařízení pravděpodobně zcela zničeno.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.11. 2008