Raně barokní stavba na místě staršího předchůdce, zničeného za třicetileté války, je prakticky jediným pozůstatkem předměstí Bačina západně od ostrožny s hrazeným městem. Přežila josefínské reformy i náhradu historické zástavby panelovým sídlištěm.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Kostelík se nachází na Svatováclavské ulici, jižně od okružní křižovatky silnice I/27 s místními komunikacemi pod pivovarem. Z náměstí Svobody pěšky necelých 10 minut Libočanskou brankou a příkrým klesáním, nejbližší železniční stanice Žatec západ na trati Plzeň - Žatec leží asi 800 m na sever. Dominantu okolí tvoří kromě nedalekého věžáku i někdejší kulturní dům a nákupní centrum. Parkování v okolí kostela bez omezení.
Pravidelné bohoslužby se konají v úterý od 18.00.

Kostel svatého Václava v Žatci
    Specifickým rysem středověkého Žatce byla veliká rozloha předměstí, daná přímým vytvořením města z raně středověkého hradiště a stísněného prostoru hrazené ostrožny. Tato předměstí byla vybavena řadou malých kostelíků, z nichž většina nepřežila třicetiletou válku a josefínské reformy. Kostel svatého Václava byl postaven pro potřeby předměstí Bačina, které se nacházelo v nivě Ohře západně od vnitřního města. Pocházel zřejmě nejpozději ze 13.

Ivan Grisa, dle Žatec - Historie/Kultura/Lidé, 2004, 16.11. 2008

popis

Nevelký kostelík tvoří téměř čtvercová hrázděná loď s plochým stropem a neodsazený zděný presbytář s valenou lunetovou klenbou se hřebínky. Celý ho kryje poměrně strmá valbová střecha krytá taškami, na jejímž hřebeni spočívá mohutný sanktusík s lucernou a bání krytou šindeli. Okna lodi jsou pravoúhlá, presbytáře s kruhovými záklenky. Celkově na dobu vzniku působí velmi archaicky, nelze vyloučit použití konstrukcí starší stavby. Hlavní oltář z

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.11. 2008