Hrady.cz
Gotický kostel poprvé zmíněný r. 1369, kolem roku 1700 přestavěn barokně. Dnes bez využití chátrá. Přibližně orientovaná stavba má obdélnou loď s hranolovou věží v západním průčelí a čtvercovým odsazeným závěrem se šestibokou oratoří od jihu. Mobiliář novorománský, renesanční náhrobníky a zvon.
kostel se sochou sv. Jana Nepomuckého od jihu
Graficke pismenko Soběsuky stojí na hraně srázu nad pravým břehem Ohře. Příjezd po silnici od křižovatky na jihu hráze Nechranické přehrady, pěšky od modré turistické značky po lesní cestě. U kostela možnost parkování, přístupný je přes soukromou zahradu na místě bývalého hřbitova, slušná domluva s majitelem bez problémů.

historie

Kostel v Soběsukách je poprvé zmíněn k roku 1369 v registru papežského desátku (opakovaně pak v letech 1384, 1385, 1399 a 1405). Roku 1477 vlastnil podací právo ke kostelu Beneš Sekerka ze Sedčic. Gotická stavba měla obdélnou loď s odsazeným čtvercovým presbytářem, zda měla věž nevíme. Na přelomu 17. a 18. století probíhala v Soběsukách bohatá stavební činnost – koncem 17. století byl na návsi jižně od kostela postaven mariánský sloup, roku 1724

popis

Kostel stojí na okraji terasy nad údolím Ohře obklopený ohradní zdí zrušeného hřbitova, původně tvořil severní stranu obdélné návsi dnes zaniklé obce Soběsuky. Obdélná stavba je přibližně orientovaná (odchylka od osy východ-západ je cca 15°). V západním průčelí kostela stojí na mírně obdélném půdorysu (cca 5,5x6 m) hranolová věž s helmicovou střechou krytou šindeli. Zdi věže široké 1 m jsou členěny lisenovými rámy, nároží jsou jemně zvýrazněna