Zámek vznikl rozšířením staršího objektu na počátku 17. století za správy Jana Jindřicha ze Štampachu podle projektu stejného architekta, jako zámek v Ahníkově. Sloužil jako lovecký, po roce 1880 upraven pro hospodářské účely, jimž slouží dodnes.
Zámecký areál od východu
Graficke pismenko Vičice stojí přímo pod hrází Nechranické přehrady na levém břehu Ohře. Přístup umožňuje silnice III. třídy od koruny hráze. U vjezdu do zámku je malé parkoviště. Do Vičic zajíždí několik málo autobusových spojů jen v pracovních dnech, železniční stanice Březno se nachází asi 3 km severně odtud.
Přes Vičice prochází modrá turistická značka Žatec - Poláky a cyklostezka 204.

Zámek ve Vičicích
    Na místě staršího menšího objektu si nechal zřejmě Jan Jindřich ze Štampachu po roce 1614 postavit lovecký zámeček s hospodářským dvorem. Vičice po Bílé hoře připadly s celým ahníkovsko-prunéřovským panstvím Martinicům, roku 1702 zde pobýval i císař Josef I. Od roku 1789 se střídali majitelé, posledním soukromým majitelem byla rodina českokamenických podnikatelů Preidlů. Ti jej používali pro správu panství a hospodářské účely. Naštěstí ani

Ivan Grisa, dle Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, 15.11. 2008

popis

Hlavní budova zámku sestává z hlavního obdélného křídla, kolmého na silnici z Vičic do Stranné, ke kterému se připojují krátká boční křídla. Na jejich nárožích stojí polygonální věžice s cibulovými báněmi. Ke dvorní fasádě hlavního křídla se připojuje vnější schodiště, na všech fasádách se dochovala renesanční sdružená okna. Uvnitř se zachovala řada renesančních interiérů. Zámek obklopuje hospodářský dvůr, z něhož vyniká kočárovna s předsazeným