městské muzeum

bývalá radnice
Klasicistní budova bývalé radnice z l. 1795–96. Od pol. 19. století sídlo okresního soudu a berního úřadu. Od r. 1907 sídlo městského muzea. V r. 1998 proběhla rozsáhlá rekonstrukce.
průčelí bývalé radnice, nyní městského muzea v Králíkách
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Klasicistní patrová budova bývalé městské radnice z konce 18. století ve středu severní fonty Velkého náměstí východočeského města Králíky. To leží na rozhraní historického území Čech a Moravy, v Kladské kotlině, 28 km severozápadně od Šumperka.
Již přes sto let v budově s věží sídlí městské muzeum.

historie

Historická budova radnice byla vystavěna v letech 1795–96 v severní frontě náměstí z iniciativy starosty města Josefa Neutzlera. V roce 1838 byla budova doplněna průčelní věží. Původně budova sloužila jako městská radnice, avšak v polovině 19. století do ní přesídlil okresní soud a berní úřad s vězením. Na přelomu 19. a 20. století bylo rozhodnuto o vzniku muzea, jehož sídlem se měla bývalá radnice stát. Zakládací schůze muzejního výboru byla

Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 12.11. 2008