Moje místa 0
Renesanční stavba ze 2. pol. 16. století s průčelní věží. R. 1611 upravena za přispění Františka z Dietrichštejna. Po r. 1850 necitlivé stavební úpravy. Po r. 1945 obnovena atika i předsazené schodiště z náměstí.
městská radnice na Velkém náměstí
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Renesanční městská radnice na rohu Kovářské ulice a Velkého náměstí v centru Kroměříže. Nárožní stavba s dominantní průčelní věží s ochozem a předsunutým schodištěm je krásnou ukázkou městské renesanční stavby.
Budova stále slouží sídlu městského zastupitelstva a starosty.

historie

Kroměřížská městská radnice byla vystavěna někdy před rokem 1572, kdy se o ní činí první zmínka. Již v roce 1593 existovala přibližně v podobě, jakou známe dnes. Roku 1611 byla radnice za finančního přispění kardinála Františka z Dietrichštejna upravena. Výrazné škody stavba utrpěla při švédském vpádu v roce 1643, avšak do roku 1654 byla opět opravena. Menší opravy prodělala radnice v letech 1686, 1730 a 1787. V roce 1850 městská rada přesídlila

Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 11.11. 2008

popis

V jádře renesanční nárožní budova s předsazenou 40 m vysokou radniční věží v ose průčelí obráceného do náměstí. Věž je zakončena kamenným ochozem a bání s lucernou. Pod ochozem se nachází mohutné ciferníky hodin, které pocházejí ze 17. století. Horní ciferník ukazuje hodiny, dolní pak minuty. Dvoupatrová vlastní budova je zakončena jednoduchou atikou, oddělenou od druhého patra profilovanou římsou. Přízemí radnice je opatřeno klenutým podloubím