zámek Hradná

Suľov - Hradná
Zchátralé a utilitárně využívané pozůstatky renesančního zámku z 16. stol. Vystavěn rodem Akajovců. Čtyřkřídlá stavba s párem nárožních věžic. Ve 20. století pouze chátrá. Dnes částečně upraven na rodinné domy.
jižní nárožní věžice s částí zachovalého sz. křídla
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Zchátralý renesanční zámek, částečně utilitárně upravený na byty, v dolní části vsi Hradná, místní části obce Suľov-Hradná na severozápadě Slovenska. Obec ležící necelých 12 km jižně od okresního města Bytča je turistickým východiskem ke známým Husovským skalám a stejnojmennému hradu.
Zámek, slovensky kaštieľ, leží ve středu Hradné. Jeho chátrání započalo již s počátkem 20. století. Po rozparcelování mezi více vlastníků byl zámek takřka obestavěn rodinnými domy, které mnohdy využily vlastní zámek. Dodnes částečně dochováno severozápadní křídlo s dvojicí nárožních věží.

historie

Historie renesančního zámku (kaštieľa) v Hradné sahá do 16. století. Vystavěn byl rodem Akajovců po vzoru většího zámku v nedaleké Bytči jako čtyřkřídlý objekt s vnitřním dvorkem a dvěma okrouhlými nárožními baštami (věžicemi). Jeho podoba však oproti kaštieľi v Bytči byla velmi redukovaná a odpovídala snaze chudší venkovské šlechty přiblížit se bohaté šlechtě z měst. V Hradné kaštieľ postrádal arkády, vlastní monumentálnost a druhý pár

popis

Zámek v Hradné byl patrovou čtyřkřídlou stavbou na půdoryse obdélníka s menším vnitřním dvorkem. V jihozápadním a severozápadním nároží objektu stávaly okrouhlé věžice (bašty). Na přelomu 19. a 20. století byl zámek výrazně poškozen utilitárním využíváním a dílčími demolicemi. Jednotná obvodová zástavba čtvercového dvora byla rozparcelována mezi více majitelů a každý se svým dílem zacházel, jak chtěl. Nejvíce bylo postiženo původní severní a

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko