Pozdně gotický dřevěný kostel sv. Juraja z přelomu 15. a 16. století, nejstarší zmínka je z roku 1583. Několikrát poškozen a vyrabován při povstáních 17. a začátku 18. století. V interiéru vrcholně barokní oltář.
Kostel je dostupný MHD autobusovou linkou č. 24 od železničního nádraží.
9.11. 2008

historie

Obec Trnové leží jihovýchodně od centra Žiliny, dnes tvoří její předměstí. Possessio Tarno (država Trnové) je uváděna roku 1393 mezi obcemi patřícími Lietavskému hradu. Pozdně gotický dřevěný kostel sv. Juraja stojí na severozápadním okraji obce, uprostřed hřbitova. Postaven byl na přelomu 15. a 16. století, nejstarší zmínka o něm je z roku 1583. Podle lidové tradice stál původně v Bytčici a do Trnového byl přenesen později. Poškozen a opakovaně

Milan Caha (zdroj: Katolické listy, 22.května 1960, strana 4 citované na http://www.muzeum.sk), 9.11. 2008

popis

Jednolodní dřevěný kostel s téměř čtvercovou lodí a obdélníkovým presbytářem a s mohutnou zvonicí přistavěnou k vstupnímu průčelí. Stěny interiéru jsou obité deskami a vyzdobené schematickou ornamentikou v bílo-červeno-šedé barvě. Oltář sv. Juraja byl dokončen v období vrcholného baroka. Je to lidová práce – dřevená menza má podobu malované truhly. Na ni je připojen mohutný akantový rám obsahující postavy světců a andělů. Plastika sv. Juraja

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    není známo