Kostel sv. Štefana kráľa z doby mezi 1200–1250. V 15. století byla postavena vedle kostela kaple Božího těla a v druhé polovině 16. století mladší renesanční kaple. V kostelíku malby, nejstarší z doby kolem roku 1260.
kostel s opevněním a baštou
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Štefana kráľa je nejstarší zachovanou památkou na území Žiliny. Podle pověsti jej nechal vystavět uherský král Štěpán I. na počest vítězství nad polským králem Boleslavem Chrabrým. Ve skutečnosti však byl postaven někdy mezi lety 1200–1250 v pozdněrománském slohu. Kostelík je jediným pozůstatkem osady, která zde stávala ve 13. století před založením města Žilina. Po vzniku města osada ztratila význam a zanikla. V 15. století byla v bezprostředním sousedství kostela, uvnitř opevněného areálu postavena kaple Božího těla. Její základy byly objeveny při archeologickém výzkumu v roce 1995. Další – mladší renesanční kaple z druhé poloviny 16. století ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko