Klášter založen ve 13. století. Kostel v přechodném románsko-gotickém slohu vysvěcen 1297, kaple sv. Jana Evangelisty vysvěcena 1296. Renesanční klenba z let 1613–1616. Barokně upraven 1745–1746.
barokní průčelí kostela a kláštera
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Klášter františkánů v Bratislavě je doložen již v době česko-uherských válek na konci 13. století. Původní budova prvního kláštera se nedochovala. Po porážce Přemysla Otakara II. roku 1278 na Moravském poli byl komplex kláštera rozšířen o kostel v přechodném románsko-gotickém slohu (dochovaly se fragmenty původního portálu) a vzácnou kapli sv. Jana Evangelisty – jednu z nejvýznamnějších raně gotických památek Slovenska, postavenou po vzoru Sainte Chapelle, pohřební kaple francouzských králů. Kaple byla vysvěcena v roce 1296, kostel o rok později, v březnu 1297, za přítomnosti uherského krále Ondřeje III. a ostřihomského arcibiskupa ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    klášter