Na svahu návrší severně od návsi stojí původně gotický kostel, zbarokisovaný 1717, obnovený 1820. Severně a východně od něj velký hřbitov. Západní vstup lemují dvě centrální kaple. Velmi zajímavý, celkově však značně zanedbaný komplex.
Kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Buškovice leží západně od Podbořan. Přístup autem po silnici II/221 směr Nepomyšl, na jižním okraji obce odbočit směrem na Krásný Dvůr. Nejbližší železniční stanice Podbořany leží asi 3 km východně, přístupná po zelené značce do Krásného Dvora, která vede přímo kolem kostela. Okolí velmi vhodné pro cyklistiku, i když tudy nevede žádná vyznačená cyklostezka.

popis

Kostel je jednolodní, s odsazeným pravoúhlým presbytářem, orientovaným k východu. V ose západního průčelí představena hranolová věž s cibulovou bání, pokrytou výjimečně zachovanou krytinou z eternitových šablon. Střecha kostela sedlová, nad závěrem zvalbená. Z východu se připojuje nízká sakristie, z jihu lodi kaple s oratoří. Vnější vzhled je výsledkem barokní úpravy. Presbytář sklenut gotickou křížovou klenbou (zřejmě z poloviny 14. století,

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, D. Líbal, Katalog gotické architektury..., 8.11. 2008

Louny  (LN)
    Buškovice