Zřícenina hradu. V pís. pramenech zmiň. pouze jednou; jako místo zajetí Alberta ze Schonštejna. Brzy poté musel hrad zaniknout, neboť se více nepřipomíná. Zánik hradu přežila jen jeho kaple – současný farní kostel, opevněný novou hradbou.
Graficke pismenko Uprostřed vesnice Petrovice stojící opevněný kostel je patrně zbytkem hradu. Gotická hradba je výrazně mladší než kostel. Věž kostela je asymetricky situována ke kostelu a je ukončena cimbuřím. Díky mladším přestavbám není známa podoba hradu, pouze na východě je částečně znatelný průběh hradby. Celková dispozice je v Čechách velmi neobvyklá. Uvažuje se o tom, že zatímco blízký hrad "pod Hrnčířem" byl pravděpodbně královský, tato stavba patřila k území od českého státu odtrženého Sušicka.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.