Moje místa 0
Dva pozdně barokní náhrobky portášů Jiřího a Ondřeje Křenkových z konce 18. století při valašskobystřickém kostele. Oba mají podobu sarkofágů s čelní deskou s lebkou na jejím vrchole a vyrůstajícím litinovým křížem. Kulturní památka.
pohled na hroby portášů od valašskobystřického kostela
© Jan P. Štěpánek 04/2008
Graficke pismenko Hroby portášů – velmi zajímavá památka, která upomíná na historii Valašska, se nachází v malebné obci Valašská Bystřice. Obec leží v údolí říčky Bystřičky, necelých 6,5 km jižně od Rožnova pod Radhoštěm.
Stylizované lidově zbarokizované náhrobky portášů z konce 18. století najde návštěvník před římsko-katolickým kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Portáši byli organizovaní valašští strážci zdejších hor a průsmyků. Náhrobky jsou státem chráněné.

historie

Hroby mají podobu dvou kamenných sarkofágů (rakví) s vytesanými kříži a nápisy informujícími o zde pochovaných osobách. Čela sarkofágů tvoří téměř 15 cm silné pískovcové desky s barokními volutami a stylizovanými lebkami se zkříženými kostmi v jejich vrcholech. Z lebek vyrůstají osazené litinové kříže. Ve středu těchto desek se nachází nápisy: SMILVGTE SENADEMNAV ASPONWI PRZATELE MOGI (smilujte se nade mnou aspoň vy, přátelé moji). Oba náhrobky

Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců regionem, 8.11. 2008