Budova hvězdárny a planetária v Brně stojí na vrcholu Kraví hory. Slouží jako kulturní centrum pro všechny příznivce noční oblohy a zajímavostí kolem ní. Projekční ukázky oblohy patří k nevšedním zážitkům.
Brno - hvězdárna a planetárium M. Koperníka
© Ivo Rozehnal, 11/2008
Graficke pismenko Hvězdárna a planetárium v Brně stojí na vrcholu Kraví hory, v parku v centru moravské metropole. Příjezd je možný tramvají č. 4, která má konečnou asi 200 m pod hvězdárnou. V těchto prostorách nám. Míru lze i parkovat osobním automobilem.
Ivo Rozehnal, 6.11. 2008

historie

Hlavní atrakcí zdejšího planetária je unikátní kopule (průměr 17,5m), na kterou se promítá na devět tisíc hvězd, dvacet mlhovin a hvězdokup, planety a tělesa sluneční soustavy. Vše je speciálně světelně a zvukově doplněno. Planetárium má několik repertoárů, převážně zaměřených pro konkrétního diváka – od škol až po seniory. Kapacita hlavního sálu čítá 200 míst. Zde se též konají přednášky a akce. Malé planetárium má kapacitu 35 míst. Samotná