Osada Okluky leží v kouzelném údolí stejnojmenné říčky, níže nazývané Hloučela. Samotná osada má dvě myslivny, kapličku, zříceninu hradu, mlýn a rekreační středisko - bývalý tábor.
Okluky - M.Hradisko
Pohled na kapličku v osadě Okluky.
© Ivo Rozehnal, 10/2008
Graficke pismenko Osada Okluky se nachází ve stejnojmenném údolí, kterým protéká říčka Hloučela, zde zvaná Okluka. Dnes na osadu západně proti proudu navazuje malá chatová oblast. O čistotě a kráse kraje vypovídá např. výskyt mloka skvrnitého. Celým údolím osady Okluky vede červená turistická značka (Náměšť na Hané – Prostějov) s odbočkou na oppidum Staré Hradisko, které se vypíná nad pravým břehem říčky. Hlavní památkou v místě je kaplička Panny Marie Růžencové. Naproti ní stojí budovy bývalého Horního mlýna s rybníčkem. Levý břeh říčky využil dětský tábor, který tak dominuje celému údolí. Součástí osady jsou dvě myslivny, původně patřící do dvou panství. Nad Horní myslivnou leží zbytky Čertova hrádku.
15.6. 2015

historie

Okluky jsou malebnou osadou v táhlém údolí stejnojmenné říčky, níže zvané Hloučela. Osada vznikla r. 1789, začíná pod hradní zříceninou Čertova hrádku a pokračuje asi 1 km západně. Na konci osady stojí prostá kaplička Panny Marie Růžencové z počátku 19. století, která nahradila zdejší prostou zvoničku. Zajímavostí v ní je zvon z roku 1757, který ulil zvonař Melchior Schwan z Olomouce. Od roku 1958 je kulturní památkou. Kaple je obdélného

Ivo Rozehnal - podle Z letopisů Malého Hradiska 1997 – K.Sommer a Soupisu nemovitých kulturních památek okr.PV/2012, 15.6. 2015

Prostějov  (PT)
    Okluky