Bílý Kříž
Dřevěná zvonička při hotelu Bílý Kříž ve stejnojmenné beskydské lokalitě. Nahradila dřevenou zvoničku již z 2. poloviny 19. století. Dnes chátrá.
dřevěná zvonička na Bílém Kříži
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Dřevěná zvonička stojící v blízkosti známých hotelů v beskydské lokalitě zvané Bílý Kříž, při samé hranici se Slovenskem. Starší zvonička stávala při starém hostinci, prvním jednoduchém pohostinství zde. Později nahrazena současnou, bohužel chátrající stavbou.

historie

Dřevěná zvonička na beskydském Bílém Kříži pod vrcholem Súlova, stávala původně při staré dřevěné hospůdce, která poskytovala jednoduché pohostinství v této části hor již ve druhé třetině 19. století. Zvonička se stala s rozvojem turismu na konci 19. století vítanou turistickou atrakcí a za 20 krejcarů si na její zvon mohl zájemce kdykoliv zazvonit. S výstavbou nového hotelu Bílý Kříž v roce 1924 však vzala zvonice za své. V blízkosti hotelu