Raně gotický kostel z konce 13. století, původní farní kostel Batelova. V roce 1670 přistavěna sakristie, v 19. století nově zaklenuta loď.V interiéru vzácný náhrobník z r. 1765.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Barbory je původním kostelíkem osady Batelov. Postaven byl na konci 13. století. Z této doby se dochovaly zdi lodi a presbytáře. Kostel byl přestavěn v roce 1670. Tehdy byla nově přistavěna sakristie, zaklenut presbytář, zvětšena okna a proražen nový vchod na západní straně. V 19. století byla postavena kruchta a plochostropá loď zaklenuta dešťovou klenbou. Dnes stojí kostel uprostřed hřbitova, s řadou zajímavých náhrobků.
Milan Caha (zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, Academia, Praha 1994), 8.11. 2008