Zřícenina hradu, zahájení stavby v letech 1260 - 1270. Stavebníkem říčanského hradu byl Ondřej ze Všechrom, jeho politické postavení vyžadovalo reprezentativní sídlo.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Nedaleko náměstí v Říčanech je možné nalézt zříceninu hradu ze kterého se dochovala část palácové stěny a zbytek zdi věže, která se nachází mezi dvěma domy. Ostatní dispozice byly pohlceny místní zástavbou.
28.5. 2002

Založení hradu
    Stavebníkem říčanského hradu byl pravděpodobně Ondřej ze Všechrom, zakladatel rodu panů z Říčan. Tento šlechtic byl věrným stoupencem Přemysla Otakara II. Nejprve se stal královým osobním komorníkem s funkcí jídlonoše a od roku 1260 zastával úřad nejvyššího komorníka. Takové politické postavení však vyžadovalo odpovídající, dostatečně reprezentativní sídlo a dalo podnět ke stavbě hradu (1260-70), pravděpodobně na základech starší dřevěné tvrze.

Marcela Doušová, Říčanský hrad, 6.10. 2004

Praha-východ  (PH)