První hodnověrná zpráva o kostele v Holici pochází z poč. 17.stol. Současný kostel vystavěn v letech 1866–1888. Poslední oprava v roce 2005.
Kostel sv. Urbana v Olomouci - Holici
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 09/2008
Graficke pismenko Olomoucká městská část Holice se rozkládá asi 3 km jihovýchodně od historického centra Olomouce. Kostel sv. Urbana dominuje protáhlé návsi v centru obce.
V okolí je turisticky nejatraktivnější MPR Olomouc s nepřeberným množstvím architektonických památek. Nedaleko se také nachází známé poutní místo Svatý Kopeček.

historie

Obec Holice byla od středověku součástí farnosti kostela sv. Mořice v Olomouci. Není přesně známo, kdy byl v obci vystavěn filiální kostel zasvěcený sv. Urbanovi. Počátkem 17. stol byl kostel přestavěn a teprve z této doby pochází o něm první hodnověrná písemná zpráva. Kostel byl v té době vybaven třemi oltáři a křtitelnicí, ve věži byly zavěšeny dva zvony. Roku 1769 zapálil blesk kostelní věž, ale ještě v témže roce byla obnovena. Roku 1791 byl

Pavel Vítek - zdroj: Miroslav Koudela, Paměti obce Holice, 2004, 24.10. 2008