Kostel sv. Kříže ve Stínavě pravděpodopně pochází z románské stavební epochy. Je jedním z nejstarších kostelů v celém okolí.
Stínava
Kostel má celkem zvláštní podobu díky mohutným pilířům.
© Ivo Rozehnal, 10/2008
Graficke pismenko Obec Stínava leží asi 12 km západně od Prostějova, při vstupu do lesů Drahanské vrchoviny. Obcí prochází červená tur. značka Prostějov - Malé Hradisko - Náměšť na Hané. Nedaleko obce se nachází zříceniny Čertův hrádek, Ježův hrad, zámek Ptení a keltské oppidum Staré Hradisko. Lokalita je starým sídelním územím.
Ivo Rozehnal, 23.10. 2008

historie

Kostel ve Stínavě pochází pravděpodobně již ze 12. století. Vystavěn byl v románském slohu, či na počátku gotiky. Nejstarší jeho částí je kněžiště. Kostel má velice zajímavou stavební podobu. Může za to několik důvodů – drobné kamení na hliněné maltě, zesílení pilířů před narušováním výkopy hrobů a hlavně díky původní těžké střeše. Dobu výstavby opěrných pilířů však neznáme. Kostel byl mnohokrát opravován – např. v r. 1698, 1871, 1874, 1907, ale

Ivo Rozehnal - Podle písemného materiálu na kostele sv.Kříže ve Stínavě – autor neznámý 10/2008, 23.10. 2008