Tvrziště vodní tvrze, založené kolem roku 1400, pravděpodobně zbraslavským klášterem. Roku 1454 je již uváděna jako pustá. Zachovalo se nevýrazné tvrziště se zbytky příkopu na jihu a východě.
východní část příkopu a fragment vnějšího valu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Tvrziště se nachází na louce asi 300 m jižně od kostela. Dříve leželo na ostrůvku v západním výběžku Velkého rybníka, dnes leží na poloostrově mezi rybníkem, potokem Chumava a polem na jihu.
M.C., 28.10. 2008

historie

Tvrz byla založena kolem roku 1400, pravděpodobně zbraslavským klášterem. Kdy přesně zanikla, není doloženo, již v roce 1454 je ale uváděná jako pustá. Tvrziště mělo celkový průměr cca 75 metrů a mělo tvar nepravidelného sedmiúhelníka. Ostrůvek, na kterém stála tvrz, měl průměr kolem 40 m. Ještě ve 40. letech 19. století byly zřetelné metr vysoké fragmenty zdí, valy a vodou zaplněný příkop na všech stranách tvrziště. O 40 let později již byly

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí 2, nakladatelství ARGO, Praha 2000), 28.10. 2008