Zámek z nejslavnější české pohádky na žulové skále uprostřed rybníka, asi 20 km severozápadně od Drážďan. Postaven 1542–6 pro kurfiřta Mořice, velkorysá barokní přestavba 1723–33 za Augusta Silného. Obklopen krajinným parkem s řadou dalších staveb.
Moritzburg
Graficke pismenko Zámek zná z filmu Tři oříšky pro Popelku každý Čech, jen málokterý ale ví, kde ho doopravdy hledat: Moritzburg leží asi 20 km severozápadně od centra Drážďan. Příjezd autem z dálnice A 13 (Dresden - Berlin), na sjezdu (Ausfahrt) 22 na silnici S 58 směr Radeburg, po cca 3,5 km na jižním okraji Berbisdorfu vlevo na S 80, asi po třech km vjíždíme do Moritzburgu. Parkování ve většině obce zpoplatněno. Autobusové linky z Drážďan, Míšně a Coswigu navazují na železniční rychlodráhu (linka S1: v Bad Schandau přestup z mezinárodních osobních vlaků od Děčína). Nejstylovějším způsobem dopravy je využití parních úzkorozchodných vlaků ze stanice Radebeul ...

Expozice:
    28.3. - 3.11.2013 - Barokní výstava a pokoj zdobený ptačím peřím.V roce 2014 bude expozice otevřená opět od Velikonoc. • prohlídky Historického porcelánového příbytku (Historisches Porzellanquartier): 10:30, 12:00, 13:30 a 15:00 hodin (pouze v němčině*) • speciální prohlídky »Od sklepa po střechu« každá 2. a 4. neděle v měsíci ve 13:00 hodin • *audioprůvodce je k dispozici také v českém jazyce, české prohlídky s

Zámek Moritzburg
    V letech 1542–46 si nechal kurfiřt Mořic (Moritz) postavit na žulové skále uprostřed rybníka lovecký zámek, obklopený mohutným opevněním. Kurfiřt Friedrich August I., zvolený polský král, řečený August Silný, provedl v letech 1723–33 velkolepou barokní přestavbu, která využila i kapli z první poloviny 17. století, původní dělové věže změnila v obytné, výrazně zvětšila obytné prostory a doplnila je velkým sálem na východní straně. Architektem

Ivan Grisa, dle webové stránky zámku Moritzburg, 19.10. 2008
    Německo