Most zřízený při stavbě císařské silnice z Děčína do České Lípy roku 1843. Po roce 1945 chátral, poškozen při sovětské okupaci v srpnu 1968. Provisorně opraven, vedle postaven nový železobetonový. Kamenný měl být zbořen, 1992 opraven, dnes pěší korso.
Graficke pismenko Most přibližně souběžný s betonovým na společném průtahu silnic II/262 a II/263 obcí. Poskytuje příjemné pěší spojení obou břehů s možností posezení s výhledem na zámek.

popis

Most se skládá ze dvou hlavních oblouků přes Ploučnici a dvou menších se spojovací hrází nad inundací na levém břehu. Půdorysně zalomený, vnější zdi včetně zábradelních z tesaných kvádrů. Hlavní oblouky od opravy na přelomu 80. a 90. let 20. století podpírá výdřeva. Do povodní strany pilíře mezi oběma hlavními oblouky je vetknut železný kříž se zlaceným tělem Krista (obnoven naposledy 1991). Vozovka dnes živičná, osazená lavičkami a dalšími

Ivan Grisa, dle webových stránek obce Horní Police, 18.10. 2008