Významné mariánské poutní místo založil roku 1684 Julius Sasko-Lauenburský, stavbu dokončila roku 1723 jeho dcera Anna Marie Toskánská. Stavba kolem dvou nádvoří zahrnuje kostel, zvonici, arciděkanství, tříramenný ambit se sedmi kaplemi a hřbitov.
Areál od jihu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Poutní areál stojí na hřebeni nad jižním břehem Ploučnice. Od společného průjezdu silnic II/262 a II/263 (jižní předmostí obou mostů), kde lze parkovat, je nejlépe vystoupat alejí k východnímu vstupu do spodního nádvoří. Severní a západní brána trvale uzavřeny, od jihu lze projít přes hřbitov. Ze železniční stanice Police - Žandov na trati 081 asi 400 m přes Ploučnici. Pozor: na mapě atlas.cz jsou polohy zastávky Žandov a stanice Police-Žandov chybné!

Mariánské poutní místo v Horní Polici
    Na místě gotického kostela, poprvé doloženého roku 1291, kam chodily od roku 1523 pouti k mariánské sošce, údajně nalezené na břehu Ploučnice. Tehdy byl původní kostelík upraven. Majitel panství, vévoda Julius Sasko-Lauenburský začal roku 1684 stavbu nového kostela. Stavební program se postupně rozšířil o řadu dalších objektů, takže byla dokončena až roku 1723 za dcery původního stavebníka, Anny Marie Františky Toskánské. Po dokončení stavby

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1 a informačního letáčku u severní brány, 18.10. 2008

Navštívení Panny Marie

popis

Poutní areál sestává z raně barokního trojlodního kostela, orientovaného k východu, s věží nad západním průčelím. Ze tří stran jej obklopuje ambit se sedmi kaplemi a třemi vstupními branami. Závěr kostela je doplněn vrcholně barokní sakristií, která tvoří kulisové průčelí směrem k hlavnímu vstupu do areálu, který vede přízemím hranolové zvonice. Jižně od ní stojí rozlehlá budova arciděkanství, které si nezadá s řadou menších zámků. Vnitřní