Kostel je v Žandově doložen k roku 1341, stál zřejmě na místě dnešního. Pravděpodobně vypálen 1444 při nájezdu lužického Šestiměstí, při obnově dostal západní věž. Přestavby 1540, 1682 (snad nový presbytář), 1775 (přestavba lodi) a dále až do 20. století.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2009
Žandov stojí v údolí Ploučnice, přibližně v polovině cesty z Benešova do České Lípy. Přes město procházejí silnice II/262 (Děčín - Česká Lípa - Mimoň) a II/263 (Česká Kamenice - Kravaře) a trať 081 Děčín - Benešov nad Ploučnicí - Česká Lípa. Železniční zastávka Žandov je od kostela vzdálena asi 300 m jihozápadně: nevěřte mapě atlas.cz! Kostel je ukryt mezi zástavbou severně od náměstí, na jižním okraji fungujícího hřbitova.

popis

Kostel s obdélnou lodí (spodní část obvodových zdí gotická, současná podoba 1775), odsazeným presbytářem obdobného tvaru orientovaným k východu (snad 1682) a s hranolovou věží v ose západního průčelí (spodní část gotická). Zevně bez slohových znaků, v lodi dvě patra lunetových oken, ve východní stěně presbytáře roseta. Horní část věže se zřejmě secesním štukovým dekorem, po požáru roku 1975 s jehlancovou střechou (předtím cibulová báň). Celkově

Ivan Grisa, dle Lucie Kracíková, Jan Smetana: Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, 18.10. 2008

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)