Moje místa 0
Dům čp. 146 stojí na místě tvrze, postavené kolem roku 1500. Ta byla několikrát rozšířena, ale roku 1796 prodána čtyřem sedlákům. Postupně odbouráno druhé patro a nejstarší část. Dnes soukromá chalupa se zachovanými detaily v interiéru.
Severní stěna chalupy na místě zámku
Graficke pismenko Bývalá tvrz stojí v jižní části obce Velká Bukovina, pod silnicí II/263, nad Bukovinským potokem. Je obklopena hustým porostem vzrostlých stromů, který téměř vylučuje její vyfotografování. Výrazně se pohledově uplatňuje její střecha z pozinkovaného plechu.

Tvrz ve Velké Bukovině
    Objekt vznikl kolem roku 1500 poté, co se Velká Bukovina stala za rytířů Týnů z Týna samostatným statkem. Záhy byl rozšířen o druhé křídlo. Tvrz disponovala hradební zdí a vodním příkopem. Po Bílé hoře se statek dostal do majetku Jana Broemera, který ho barokně přestavěl. Dvojkřídlá budova měla dvě dřevěná patra, v okolí bylo hospodářské zázemí (rybníky, pivovar). Roku 1796 prodal tehdejší majitel Maxmilián Josef, falckrabě rýnský, zámek čtyřem

Ivan Grisa, dle Encyklopedie českých tvrzí, svazek 3, 18.10. 2008