Budova současného muzea vystavěna v roce 1904 ve stylu florální secese, tehdy jako sídlo exportní firmy Zimmer & Schmidt. Expozice muzea do budovy přeneseny až v roce 1949.
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
© Pavel Vítek 06/2008
Secesní budova Muzea skla a bižuterie se nachází v centru města, asi 100 m východně od Dolního náměstí, v ulici U Muzea.

historie

Budova, kde v současnosti sídlí Muzeum skla a bižuterie, byla dostavěna v roce 1904 ve stylu florální secese. Původně patřila exportní firmě Zimmer & Schmidt. Architektem i stavitelem byl Emilian Herbig z Jablonce nad Nisou. V letech 1922 – 1923 prošla budova přestavbou a tehdy bylo přistavěno pravé křídlo. I tuto přestabu a přístavbu vedl Emilian Herbig. Jablonecké muzeum bylo původně otevřeno roku 1904, tehdy ale v budově měšťanské dívčí

popis

Muzejní sbírky dokumentují historii sklářství, šperkařství a bižuterie v severních Čechách. Nejnověji expozice zachycuje i medailérství a mincovnictví, které se právě v poslední době v Jablonci nad Nisou rozvíjí. V budově se nachází i kavárna a prodejna se sortimentem skla, bižuterie, publikací, pohlednic a dalších tiskovin. K muzeu patří i expozice umístěná v Galerii Belveder, která se nachází v Mlýnské ulici v místní části Horní Jablonec a