Kostel sv. Václava v Malé Bukovině postaven roku 1716 na místě stavby, připomínané poprvé 1384. Obnoven počátkem 21. století, starý hřbitov změněn na meditační zahradu.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Malá Bukovina stojí na rozvodí Ploučnice a Bystré mezi Kerharticemi a Žandovem. Příjezd autem od silnice II/263 z křižovatky na horním konci Karlovky nebo po silnici III. třídy z Dolních Habartic. Nejbližší železniční zastávka Dolní Habartice asi 3 km západně v údolí Bystré. Přes ves nevede žádná turistická značka, cyklisté musejí počítat s příkrými stoupáními.

popis

Kostel v Malé Bukovině je jednolodní stavba s okrouhle zakončeným, k východu orientovaným presbytářem, a hranolovou věží v ose západního průčelí. Věž je zakončena cibulovou bání, do níž je vložen veliký hodinový ciferník na severní straně, obrácené k větší části obce. Dva malé ciferníky na jihovýchodním rohu věže. Na sedlové, nad presbytářem zvalbené střeše spočívá mohutný sanktusík. Vnějšek kostela je jinak prostý, poněkud rušivě působí při

Děčín  (DC)
    Malá Bukovina